Projecte "Saca la lengua"

Aquesta setmana hem rebut la visita d'en Luis Bejarano, biòleg molecular que treballa per CRG i és l'encarregat de la recollida de mostres dins del Projecte Saca la Lengua.

foto saca la lengua

Ben prest el dematí va comparèixer a l'institut amb la seva furgoneta, que fa servir per a visitar cada un dels 20 centres de tota Espanya que participen en el projecte.

A continuació, varen anar a l'aula d'informàtica a omplir un qüestionari on sels demanaven preguntes sobre hàbits alimentaris o d'higiene bucal. Aquestes dades són les que després intentaran relacionar amb les resultats obtinguts de les mostres de microbioma bucal.

Mentrestant, en Luis anava processant les mostres: primer les posava dins una centrífuga per tal de separar l'aigua dels components biològics. Després, en separava la fracció soluble i la descartava, quedant-se només amb la part que havia sedimentat al fons del tub. Aquesta fracció era a continuació introduïda dins d'un congelador a -20ºC, i s'enviarà per missatgeria al CRG, on seguiran amb tot l'estudi que tendrà com a objectiu final la seqüenciació del DNA dels bacteris i fongs presents a la boca i la seva posterior identificació.

A la darrer part del matí, en Luis va fer dues xerrades als alumnes de 4t i de batxillerat. La primera sobre la vida d'un investigador i la segona sobre microbioma, totes elles ben interessants.

A partir d'ara podrem seguir a través de la web sacalalengua.org totes les passes que segueixen les nostres mostres, i a final de curs podrem començar a conèixer els resultats finals.

Moltes gràcies al CRG per haver-mos permès de participar en aquest projecte tan engrescador!!

M. del Mar Tomàs

saca_la_lengua  saca la lengua 2